Овчаров участва в 13-ата сесия на Международен фонд "Козлодуй" в Лондон

383
Овчаров участва в 13-ата сесия на Международен фонд

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще участва в 13-ата сесия на Асамблеята на донорите на Международен фонд Козлодуй, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Форумът ще се състои в Лондон, Великобритания, на 5 юли 2007 г. (четвъртък). В рамките на работната програма ще бъдат представени за разглеждане и одобрение няколко Споразумения за безвъзмездна помощ.

Участниците в срещата ще обсъдят предложения за отпускане на допълнителни 11,84 млн. евро за изпълнение на проект „Преработка и конденциониране на твърди радиоактивни отпадъци с висок фактор на намаляване на обема", за 20 млн. евро по програмата за извеждане от експлоатация на двата блока, чийто срок е до края на 2011 г., както и за изграждане на топлоцентрала „Козлодуй" на обща стойност 39 млн. евро.

В работната програма на асамблеята в сектор неядрена енергетика предстои да бъдат подписани 5 споразумения на обща стойност 55 млн. евро в рамките на План за изпълнение на стратегията за намаляване на отрицателните последици от по-ранното извеждане от експлоатация на блоковете на АЕЦ „Козлодуй".

Те имат отношение към ТЕЦ „Марица Изток 2" ЕАД , НЕК ЕАД, изграждане на газопровод в Силистра, рехабилитация на уличното осветление в 20 общини, саниране на обществени сгради и пр. Ще бъде обсъдено и предложение за промяна на Меморандумите за безвъзмездна помощ по две кредитни линии, финансирани от МФК – проекти за енергийна ефективност и ВЕИ в частния сектор и за жилищни сгради.

Заедно с министър Румен Овчаров в заседанието на донорите на фонд „Козлодуй" ще участват и заместник-министър Галина Тошева, Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй", Борислав Пеков, директор на държавна фирма „Радиоактивни отпадъци" и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg