Овергаз: Да отпадне клаузата "Take or Pay"

698
Овергаз: Да отпадне клаузата

Около 35 млн. щатски долара за договорени, но невзети количества природен газ през 2009 г., Булгаргаз има към Овергаз, съобщават от второто дружество.

Клаузата „Take or Pay" е задължителен елемент от всеки дългосрочен договор, особено за енергийни ресурси. Клаузата не е санкция, а вид авансово плащане, срещу което платецът непременно получава природен газ във време, в което той поиска.

Булгаргаз обвързва отменянето на действието на клаузата „Take or Pay" за 2009 г. с евентуалния си отказ от санкции в размер на 25-30 млн. лв. (по думите на Димитър Гогов, изпълнителен директор на Булгаргаз).

Тези санкции трябва да бъдат заплатени от промишлените предприятия-консуматори на природен газ, за заявени, но невзети количества.

В създалата се ситуация от Овергаз предлагат за 2009 г. да не се прилага клаузата „Таке or Pay" и се е обърнал с молба към Булгаргаз от своя страна "да не санкционира българските предприятия", сочи съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg