Първото събрание на Комитета за наблюдение по финансовия механизъм на ЕИП е утре

341
Първото събрание на Комитета за наблюдение по финансовия механизъм на ЕИП е утре

Утре, 23.01.2008 г., в Министерство на финансите ще се проведе първото заседание на Комитета за наблюдение по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по който договорените средства са в размер на 21.5 млн. евро за периода 2007-2009 г.

Комитетът за наблюдение се състои от представители на ресорните дирекции на МФ, съответните министерства и правителствени структури, представители на регионални и местни организации, както и на социални и икономически партньори и неправителствени организации.

Финансовият механизъм на ЕИП ще финансира проекти, които спомагат за намаляването на социалното и икономическо неравенство и укрепват капацитета на новите страни-членки за пълноценно участие във вътрешния пазар на Общността, в следните приоритетните области: опазване на околната среда, вкл. градската среда, посредством намаляване на замърсяването и насърчаване използването на възобновяема енергия; развитие на човешките ресурси посредством насърчаване на образованието и обучението; укрепване на капацитета за местните власти и техните администрации в сферата на административните и публични услуги, както и на демократичните процеси, които ги подкрепят; здравеопазване и грижи за децата; опазване на европейското културно наследство.

На 23.01.2008 г. предстои и обявяване на процедура за набиране на проектни предложения по Финансовия механизъм на ЕИП. Процедурата е с продължителност 3 месеца. Избираемите кандидати са всички публични или частни организации, както и неправителствени организации, които са регистрирани като юридически лица в Република България и действат в обществен интерес.

След приключване на заседанието на Комитета за наблюдение е предвидена пресконференция за представители на медиите, на която ще присъства и министърът на финансите Пламен Орешарски. Събитието ще се проведе в зала «Колегиум» на Министерство на финансите от 12.30 часа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg