Пазарът на горива у нас за тази година – 2.5 млрд. литра

721
Пазарът на горива у нас за тази година – 2.5 млрд. литра

Пазарът на горива у нас се очаква тази година да бъде 2.5 млрд. литра, като от тях "Петрол" АД ще продаде 400 млн. литра, съобщи Иван Костадинов - главен директор "Търговия и маркетинг" на "Петрол" АД и член на УС на дружеството.

Миналата година компанията продаде 460 млн. литра, но тогава фирмата имаше 75 бензиностанции повече, които наскоро продаде на "Лукойл България", уточни той.

Очакваните приходи за фирмата от продажбата на горива са около 800 млн. лв. през 2008 г.

Преговаряме за франчайзинг на още около 20 бензиностанции и до средата на следващата година ще успеем дасе върнем на лидерска позиция в продажбите на дребно или да сме много близо до "Лукойл България", посочи той.

Въпреки поскъпването на цената на горивата и свиването на мрежа на печалбата "Петрол" се развива успешно и няма опасност за компанията, каза Цветан Димитров - главен директор "Финанси и икономика" на дружеството. Той посочи, че не се предвижда смяна на мажоритарния собственик. Парите, взети от продажбата на бензиностанциите на "Лукойл България", могат да бъдат реинвестирани или дадени като дивидент. Това ще се реши от акционерите на дружеството, каза още той.

Цените на петрола в света се движат от политическа логика, а не от икономическа, каза Иван Костадинов. По думите му цената на горивата ще се увеличават и намаляват от политически спекулации и от интересите на Великите сили.

През 2008 г. пазарът на горива в България се очаква да достигне 1.7 милиона тона, съобщи преди месец пред журналисти Емил Костурков, заместник-директор "Продажби" на "Лукойл България".

През 2006 г. официално пазарът на горива у нас е бил 1.38 млн. тона, а през 2007 г. - 1.484 млн. тона. Проблемът е, че около 30% от тези горива се продават без да се плащат акцизи, тоест бизнесът с тях е в сивия сектор на икономиката, посочи тогава Костурков.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg