Пенсиите вече могат да се смятат по старата и по новата формула

771
Пенсиите вече могат да се смятат по старата и по новата формула

На сайта на Националния осигурителен институт вече е достъпен новият електронен калкулатор, с който хората могат да пресмятат по коя методика е по-благоприятно да се пенсионират – по старата или по новата, съобщават от институцията.

Вече са готови и новите формуляри на заявленията за отпускане на пенсията, в които хората заявяват избора си. Те ще се подават от 7 май.

"Ако осигуреното лице посочи изрично в своето заявление, че желае да се приложи старата методика, индивидуалният коефициент, с който се определя пенсията, ще бъде изчислен както по старата, така и по новата методика, а размерът на пенсията ще бъде определен с по-благоприятния размер. Ако лицето не направи изричен избор, пенсията му ще бъде определена с индивидуален коефициент, съгласно действащата от 1 януари 2019 г. методика", заяви пред БНР директорът на Дирекция "Пенсии" в НОИ Любомира Язаджиева.


Хората, които не разполагат с компютър, могат да се възползват от 7 май от консултантите на НОИ – в териториалните поделения на института, в изнесените приемни или от мобилните екипи, които ще заработят от тази дата.

Достъпът до индивидуалния електронен калкулатор за пенсиите в сайта на НОИ се осигурява чрез въвеждане на Персонален идентификационен код (ПИК), издаден от осигурителния институт. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg