Плащаме по-малко ДДС най-рано след три години

421
Плащаме по-малко ДДС най-рано след три години

Намаляване на ДДС, както е записано в предизборната програма на ГЕРБ, може да се направи в третата или в четвъртата година от мандата на това правителство. Това каза в Русе вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Неговото мнение е, че намаляването на ДДС не може да стане в бюджета за 2010 година и е съмнително, че се направи и за 2011, тъй като тогава той смята, че България ще излиза от кризата.

"Но излезем ли от кризата, ще е хубаво да бъде намален ДДС", подчерта Симеон Дянков.

В Русе той съобщи, че очаква електронната връзка между структурите на НАП и митниците да се завърши до две седмици. Според него чрез тази единна електронна система държавата ще получи нови приходи от около 200 милиона лева.

Симеон Дянков разговаря с ръководството на Териториалната дирекция на НАП в Русе, която е на първо място в страната по събираемост на приходите.

Намаляването на контрабандата е основна задача за запълване "дупката" в бюджета.

Дефицитът ще е около 1.3 милиарда лева след извършване на съкращения от около 1.2 милиарда лева от разходите в министерствата, заяви министърът на финансите. От думите му стана ясно, че хора от неговия ранг до сега са покровителствали контрабандата, защото се печелели от това.

Симеон Дянков посочи за пример, че 4 години не е била подписана наредба, която да даде право за проверки на горивата вътре в бензиностанциите и така се е ширела контрабанда. Имало е дни когато направо са се вдигали граничните бариери и са влизали камионите с контрабандата, каза Дянков.

През 2008 година стойността на загубените акцизи и мита от контрабандата е била около 1.2 милиарда лева, което е почти равно на "дупката" от 1.3 милиарда лева.

Министърът на финансите е разговарял с ръководството на Районната митническа дирекция в Русе, на чиято територия са всички дунавски митници. Дянков е поставил основна задача - намаляване на контрабандата в секторите горива, зеленчуци, алкохол, цигари, текстил и месо.

"Проблемът е не само, че се губят акцизи и мита, но стоковата контрабанда е сериозен удар върху българската икономика", каза Симеон Дянков. Той е изискал от Регионалната митническа дирекция в Русе до понеделник 10 предложения за нови наредби и структурни промени, които да допринесат за ефективна борба с контрабандата.

Източник: БТА; Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg