Плевнелиев: Бъдещите поколения ще плащат цената за АЕЦ Белене

2558
Плевнелиев: Бъдещите поколения ще плащат цената за АЕЦ Белене

Ако не извадим всички договорености на масата и не обясним на народа всички подробности около евентуалното изграждане на АЕЦ Белене вероятно ще стане така, че бъдещите поколения българи ще плащат цената на нашите грешки днес.

Това заяви в предаването на Цветанка Ризова "На четири очи" по Нова ТВ новоизбрания президент на РБългария, Росен Плевнелиев. Според него, най-удачната тактика по въпроса е, "ние сами да си решим проблема".

По време на обсъждането на този въпрос, Плевнелиев почти избухна когато трябваше да спомене за руските интереси в този проект.

"Вижте, мнението на руснаците за АЕЦ Белене е едно, но ние трябва сами да си решим проблема".

По неговите думи всичко, "абсолютно всичко" по този проект трябва да е публично. Той напомни на всички, че няма да се съгласи в никакъв случай да се дадат държавни гаранции за Централата.

От една страна, защото в момента това ще предизвика автоматично голям дефицит в бюджета, а друга-защото последиците от нея след това ще бъдат изплащани от бъдещите поколения в България.

Плевнелиев даде ясно да се разбере, че бъдеще за АЕЦ Белене ще има единствено ако фирмата, която се наеме да довърши проекта, не иска държавни гаранции.

Ще имаме специален съвет, който ще се занимава с въпросите за българите в чужбина.

Въпросът с посланниците, сътрудничили на някогашната репресивна ДС е един от многото, които съм обещал, че ще реша по време на мандата си.

Това всъщност е може би един от първите въпроси, които ще трябва да реша, след като встъпя в длъжност", заяви Росен Плевнелиев.

Той посочи, че "този въпрос ще го разгледам в съответствие с препоръките на Конституционния съд и заедно с Министерството на Външните работи", откъдето очаква по-активна позиция по разрешаването на този заплетен казус.

Автор: Кристиян Костов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg