Плевнелиев: Искам да изплатя всеки един лев

558
Плевнелиев: Искам да изплатя всеки един лев

„Ако има едно министерството, което от първия ден да е знаело за проблемите и да се бори срещу тях, то това е нашето министерство и продължава да се старае да разреши проблемите." Това каза Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството за огромните задължения, които държавата е натрупала към бизнеса.

Според него данните на БСК за големи загуби са абсолютно верни, но МРРБ търси варианти за разрешение на публичните задължения. По думите му през декември е било сключено споразумение за 200 хил. лв. Остават около 140-150 млн. лв. да бъдат изплатени, като възможно най-силната антикризистна мярка в момента на едно правителство е да оптимизира разходите и това правим на всички магистрали, които се строят в момента, уточни Плевнелиев.

„Ние извадихме истината, изплатихме 48 млн. лв., днес - още 10 млн. лв. И всичко това е абсолютно прозрачно за гражданите", допълни той. Регионалният министър поясни, че докато другите министерства тепърва преговарят с МФ, МРРБ вече изплаща пари, но няма гаранция дали ще успее да изплати парите на 100%.

„Аз искам да изплатя всеки един лев" - успокои още министър Росен Плевнелиев. Запитан дали е справедливо, министър Плевнелиев каза, че разбира се, че не е справедливо, но всички трябва да си даваме сметка за ситуацията в държавата в момента, а тя е много тежка, отбеляза още министърът.

„Ние плащаме цената за действията и бездействията", категоричен беше той. Относно строителството на магистралит.е, Росен Плевнелиев съобщи, че няма никакъв рекет на магистрала "Люлин". Тайната е не в нещо друго, а е крайно време държавата да влезе в силна позиция и да управлява, а по отношение на тази магистрала позицията на държавата е изключително слаба. Увеличението на сроковете и цената са програмирани от тези действия, но в МРРБ се борим се за всеки лев, добави в заключение министърът на регионалното развитие.

Предложението на правителството за дисконтиране на дължимата сума не трябва да става практика. Tо ще доведе до едно предварително калкулиране на цената, още при участието на бизнеса в процедурите за обществени поръчки, тоест те ще калкулират поне с 10% по-висока цена, така че когато дойде време да си получават парите да отстъпят тези 10% и да си получат на време парите.Това коментира Камен Колев, заместник - председател на Българската стопанска камара (БСК).

Другият вариант е да се търси лобиране с правителството и само на определената фирма да се върнат 100%, които дължи държавата, заяви Колев. Той поясни, че и двата варианта изкривяват нормалната пазарна страна.

Колев допълни, че 5-6 фирми са се съгласили с тези условия, като са преценили, че загубите, които търпят от неизпълнението на други сделки надхвърлят 10%.

Камен Колев заяви още, че разплащането на държавата с бизнеса трябва да стане приоритет. Той поясни, че държавата трябва да изпълнява функциите на първокласен платец, защото именно в криза бизнесът се обръща към обществените поръчки.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg