Плодове и зеленчуци поевтиняха през юли

1270
Плодове и зеленчуци поевтиняха през юли

През м. юли се запазва възходящият тренд при движението на цената на захарта, но кривата има затихващ характер, като спрямо юни е отчетен слаб ръст на стойностите от 2.8%, информират от ДКСБТ.

Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходния месец. Цената на олиото има незначително движение нагоре от 0.8%.

През месеца е регистриран ръст на цената на яйцата със 7% и слаба възходяща тенденция на цената на кренвиршите и трайния салам.

Спад на месечна база се наблюдава при каймата, а без промяна са цените на пилето и малотрайните колбаси. Цената на млечните произведения, варивата, ориза и захарните изделия през юли остават на нивото от м. юни.

През м. юли 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 36%, на брашното с 51% и на захарта със 72%. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 25-30%, а покачването на цените на месните произведения е в диапазона 3-9%.

Около 15% е поскъпването на годишна база на ориза, лещата, яйцата и пилешкото месо. Леко поскъпване на годишна база е отчетено при вафлите, а цените на фасула и каймата се доближават до нивото от миналата година.

През месец юли спрямо месец юни се наблюдава спад на цените на повечето плодове и зеленчуци. Около 40% е намалението на цените на месечна база на дините и пъпешите. В интервала 20-30% е отчетеният спад на цените на прасковите, картофите, оранжерийните домати, зеления пипер и зрелия чесън.

С около 10% по-ниски цени са регистрирани през тази година на кайсиите, бананите и зелето. Поскъпване на месечна база се наблюдава при лимоните - 10%, оранжерийните краставици - 7% и ябълките - 1.2%.

Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 45% на цената на чесъна. С около 10% е поскъпването на годишна база на кайсиите и зеления пипер и с около 2-3% е покачването на цената на прасковите и пъпешите.

През юли тази година спрямо същия месец на миналата година се наблюдава спад на цената на едро на оранжерийните домати и краставици, съответно с 24% и 15%. Около 20-30% е поевтиняването на дините, лимоните и зелето и с 10% е спадът на годишна база на цената на бананите и картофите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg