Плугчиева: Усвояването на средствата от еврофондовете е национална кауза

381
Плугчиева: Усвояването на средствата от еврофондовете е национална кауза

Усвояването на средствата от еврофондовете е национална кауза и в процеса трябва да участва цялото общество, подчерта вицепремиерът Меглена Плугчиева, отговарящ за управлението на европейските фондове. В Деня на Европа – 9 май, тя присъства на представянето на резултатите от приключилите 8 конкурса за проекти по оперативна програма “Административен капацитет” за структурите на гражданското общество и за конкретните бенефициенти, съобщиха от правителствената информационна служба.

Пред участниците в срещата вицепремиерът изтъкна, че успешното усвояване на финансовия ресурс е гарантиран, когато има постоянство, последователност и строга дисциплина. Тя посочи, че процедурите трябва да са прозрачни, за да бъдат хората сигурни, че всичко, което се прави, е за тях. Поради това в работата си вицепремиерът Плугчиева много ще разчита на неправителствения сектор – Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), тъй като местната власт е един от най-големите бенефициенти на средствата от ЕС, на неправителствените и работодателските организации, аграрния сектор и др.

През следващите седмици вицепремиерът ще инициира поредица от срещи с Мониторинговите комитети по предприсъединителните програми САПАРД и ИСПА и на 7-те оперативни програми, както и с представителите на НСОРБ и работодателските организации.

При представянето на резултатите от приключилите конкурси за проекти по ОП “Административен капацитет” Меглена Плугчиева даде висока оценка за работата на екипа на министър Николай Василев. Тя изтъкна, че зад свършеното досега стои европейски почерк, добра организация, прозрачност и професионализъм. Това, което ми е представено като структура и модел на организация в МДААР, е много добър образец, каза вицепремиерът.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg