Подкрепяме принципа на неделимост на сигурността в НАТО

703
Трансформацията на Алианса и сътрудничеството между НАТО и Русия бяха основните теми на втория ден от срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която се проведе в холандския град Нордвайк.

На заседанието на Северноатлантическия съвет днес, 25 октомври, министрите на отбраната обсъдиха как най-ефективно да бъдат осигурявани войски и техника за текущите операции, Силите за отговор на НАТО и резервните сили. Отчетено бе, че в момента силите на съюзниците са ангажирани в голяма степен с операции не само на НАТО, но и на Европейския съюз и ООН. При тези обстоятелства е разумно временно да се приеме по-гъвкав подход, подход на „нарастване” на Силите за отговор на Алианса, без да се променят техните способности. В постоянна готовност ще бъдат по-малки ядра, около които при необходимост ще се генерират по-голям брой сили. Запазват се обхватът на мисиите, които Силите за отговор на НАТО, могат да изпълняват, както и максималният им брой – до 25000 души.

В изказването си пред форума министърът на отбраната Веселин Близнаков подчерта, че намирането на трайно решение на проблемите с генерирането на сили ще стане възможно, ако всички страни-членки преосмислят доколко ефективно трансформират своите въоръжени сили. Той допълни, че българското правителство ще разгледа промени в План 2015.

Те ще доведат до по-голяма ефективност в изразходването на ресурсите за отбрана и до изграждане на способности, които ще повишат използваемостта на силите ни.
Министрите обмениха и виждания по въпроса за противоракетната отбрана на НАТО. Министър Близнаков подчерта, че България твърдо подкрепя принципа на неделимост на сигурността в НАТО и осигуряване на еднаква защита на населението и териториите на страните от Алианса.

По време на Съвета НАТО-Русия министрите от страните-членки на НАТО и руският им колега Анатолий Сердюков обсъдиха съществуващите форми на сътрудничество - участието на ВМС на Русия в операцията „Актив индевър” и обучението на афганистанци на методи за борба срещу наркотиците. Дискутирани бяха и текущи проблеми на международната сигурност, включително противоракетната отбрана и ДОВСЕ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg