Подобрение в бизнес климата у нас

1309
Подобрение в бизнес климата у нас

Общият показател на бизнес климата през май 2016 г. нараства с 5.0 пункта, в сравнение с предходния месец, което се дължи на подобрения бизнес климат във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се повишава с 4.1 пункта спрямо април в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Относно настоящата производствена активност анкетата регистрира леко намаление, докато очакванията за дейността през следващите три месеца са по-оптимистични.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса, следвана от недостатъчното търсене от страната.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През май съставният показател „бизнес климат в строителството” нараства с 6.7 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични. Същевременно обаче анкетата отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основните пречки за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, посочени съответно от 63.7 и 40.1% от предприемачите.

По отношение на продажните цени в строителството мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” нараства със 7.3 пункта, в сравнение с предходния месец, в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Очакванията им по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-благоприятни.

Основните фактори, затрудняващи дейността, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като последната анкета регистрира засилване на негативното им въздействие.

Относно продажните цени по-голяма част от търговците очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги. През май съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се повишава с 2.4 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги обаче са по-неблагоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните проблеми за развитието на бизнеса, макар че през последния месец се наблюдава намаление на отрицателното им влияние.

По отношение на продажните цени в сектора мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...