Подписаха първите договори за проекти по ОП „Регионално развитие

433
Подписаха първите договори за проекти по ОП „Регионално развитие

С финансиране по ОП „Регионално развитие” започва модернизирането на 19 училища и 11 детски ясли и градини. Премиерът Сергей Станишев присъства на официалното подписване на първите договори с бенефициенти по оперативната програма, съобщиха от правителствената информационна служба. Те са по схемата „Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна инфраструктура, допринасяща за устойчиво местно развитие”.

Одобрени са 16 проекта на стойност 13 млн. лв. С тях ще бъдат финансирани дейности за ремонт, реконструкция и обновяване, доставка на оборудване за общински образователни институции – детски ясли и градини, начални, основни и средни училища.

Първите 16 общини с одобрени проекти са Луковит, Главиница, Неделино, Тервел, Суворово, Велики Преслав, Лозница, Златоград, Бобов дол, Берковица, Вълчедръм, Момчилград, Белене, Стамболово, Кирково и Свиленград.

Близо 12 хиляди деца ще учат в по-светли, чисти и топли училища и детски градини, а добрата учебна среда създава и по-голяма нагласа за учене, каза премиерът Станишев. Той похвали малките и средните общини, които са показали добра подготовка при изготвянето на проектите и подчерта, че качественото им изпълнение ще позволи на хората да почувстват реалните ползи от членството ни в Европейския съюз.

Министър-председателят изтъкна, че когато има добър проект, той ще бъде подкрепян независимо от политическата принадлежност на кмета на общината. „Трябва да направим България страна с много по-модерна инфраструктура, условия за работа и за живот и българските граждани да се впишат добре в ЕС”, каза Станишев.

На 4 юни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъдат утвърдени и договорите по схемата “Подкрепа за устойчиво и интегрирано местно развитие чрез рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа”. По нея са одобрени 14 проектни предложения на стойност 65 млн. лева. Целта е модернизация на общинска пътна мрежа.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg