Подписахме тристранно споразумение за Бургас-Александруполис

515
Подписахме тристранно споразумение за Бургас-Александруполис

Представители на енергийни компании от България, Русия и Гърция парафираха в Атина тристранното споразумение за учредяване на международна проектна компания за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис, съобщи ИТАР-ТАСС.

Подписи под документа, чието официално подписване ще се състои до края на януари в София, поставиха заместник-шефът на руската компания "Транснефт" Владимир Немцев, като представител на руския "Тръбопроводен консорциум" - "Бургас-Александруполис", изпълнителният директор на "Булгаргаз" Любомир Денчев и членът на управителния съвет на гръцката "Хеленик петролеум" (ЕЛПЕ-Тракия) Теодорос Вардас.

Парафирайки документа от името на гръцкото правителство за създаване на международна проектна компания, министърът на развитието на Гърция Христос Фолиас заяви, че нефтопроводът Бургас-Александруполис ще бъде от полза на гражданите на Русия, Гърция и България, както и на партньорите им от ЕС. За трите страни с този проект започва нова епоха на икономическо сътрудничество, на обща политическа стратегия и добросъседство, каза гръцкият министър.

Съгласно междуправителствено споразумение, подписано от България, Русия и Гърция на 15 март 2007 г., собственик на нефтопровода Бургас-Александруполис ще бъде международната проектна компания.

В средата на декември 2007 г. България, Русия и Гърция подписаха протокол, с който декларираха готовността си да основат международната проектна компания за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Бъдещата компания ще бъде регистрирана в Холандия.

Руският "Тръбопроводен консорциум "Бургас-Александруполис" ще притежава 51% в Международната проектна компания; гръцкият дял в проектната компания от 24.5% ще бъде разпределен между консорциума на "Хеленик петролеум" (ЕЛПЕ-Тракия) (23.5%) и правителството на Гърция (1%). Дял от 24.5% в общия проект ще има българската проектна компания "Бургас-Александруполис БГ", в която участват "Техноекспортстрой" и "Булгаргаз".

Балканският петролопровод с дължина 285 километра и начална мощност до 35 милиона тона петрол годишно трябва да транспортира суровината, заобикаляйки претоварения и опасен за морските съдове Босфорски пролив. В бъдеще мощността на съоръжението може да се увеличи до 50 млн. тона нефт годишно.

Петролопроводът ще тръгне от Бургас и ще стига до гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море.

Предварителната стойност на проекта е 1.2 милиарда долара. Очаква се строителството да започне през 2008 г., а самият петролопровод да бъде пуснат в действие през 2009 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg