Политическите партии и съдебната система - най-силно засегнати от корупция

420
Политическите партии и съдебната система - най-силно засегнати от корупция

Политическите партии и съдебната система са най-силно засегнати от корупцията у нас според българското общество. Това показва изследването "Световен корупционен барометър" на "Transparency International", което беше представено в Националния пресклуб на БТА от изпълнителния директор на Асоциация "Прозрачност без граници" - Диана Ковачева.

Тя добави, че няма сериозна промяна във възприятията на хората за това кои институции и сектори у нас са най-корумпирани спрямо миналата година. На следващо място по корумпираност хората поставят парламента, системата на здравеопазването и полицията, показва изследването.

Почти две трети от анкетираните оценяват усилията на правителството в борбата с корупцията като неефективни. Това показва, че хората не усещат ефекта от антикорупционните мерки, предприети от правителството, каза Ковачева.

Около 7 процента от анкетираните у нас казват, че са дали подкуп през последната година. Средната стойност на подкупа у нас във всички сфери е 71 евро. Най-висока стойност има подкупът в съдебната система - 160 евро, показва изследването.

В световен план проучването показва, че най-често хората плащат подкуп на полицаите. Като цяло очакването на гражданите на държави-членки на ЕС е, че корупцията ще се увеличи през следващите три години. Според българското общество през същия период нивото на корупция у нас ще остане същото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg