Получаваме 41.5 млн. евро с присъединяването ни към ЕИП

405
България ще получи 41,5 млн. евро с присъединяването към Европейското икономическо пространство (ЕИП). Средствата са за периода 1 януари 2007 г. - 30 април 2009 г. Правителството одобри проектите на споразумение за участието на България и Румъния в ЕИП и на заключителния акт, съобщиха от пресцентъра на МС.

Според разпоредбите на документа и на Договора за присъединяването ни към ЕС новоприетите страни-членки следва да се присъединят и към Споразумението за ЕИП. България е изпратила молбата си през юли 2005 г., а на 29 март т. г. успешно завърши преговорите за присъединяване към документа.

На 14 май т. г. в Брюксел ще бъде парафирано споразумението и всички правни документи към него. Според чл. 6 от Споразумението за ЕИП то ще влезе в сила, след като завърши процедурата по ратифициране или одобрение на всички договарящи страни, в съответствие с техните вътрешни процедури.

Предвижда се сключване на споразумение за временно прилагане на Споразумението за участието на България и Румъния в ЕИП, аналогично на възприетия подход при предходното разширяване на ЕИП с 10-те страни-членки на ЕС. Очаква се Споразумението за участието на България и Румъния в ЕИП да бъде подписано през юли т. г. и да започне да се прилага временно от 1 август 2007 г.

От предоставените на страната ни 41,5 млн. евро до 30 април 2009 г. 21,5 млн. са по многостранния ЕИП-финансов механизъм, а 20 млн. евро са по норвежкия финансов принос, уточняват от МС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg