Поне с 10% по-високи сметки за ток за декември заради студа

1613
Поне с 10% по-високи сметки за ток за декември заради студа

© Pixabay

Поне с 10 на сто ще са по-високи сметките заради студовете през декември и повечето почивни дни по Коледа, научи вестник „Монитор“.

По предварителни данни на ЧЕЗ за миналия месец средната фактура на битовите потребители е била с 43% по-висока спрямо ноември. От там обаче, отказаха да дадат колко е стойността й, но уточниха, че по начало в южните квартали на София, където има големи къщи, консумацията на електроенергия е висока и съответните сметки са по-големи.

През декември от ЧЕЗ отчитат по-голямо потребление заради многото почивни дни около Коледа. За първите 13 дни от началото на годината пък студовете са качили консумацията на ток с 14 на сто спрямо същия период през 2018 г., като товарът на енергосистемата е бил със 100 мегавата по-висок.


Така основно заради приготвянето на коледната и новогодишната трапеза сметката за ток за топлофицирано жилище за ноември вероятно може да скочи поне с 4-5 лв.

През декември 2018 г. битовите клиенти на EVN България са имали по-голямо потребление, което е средно 367 киловатчаса, или с 12.92% повече спрямо средното потребление за декември 2017 г. от 325 КВтч, съобщиха от ерепето, обслужващо Югоизточна България.

Дневната тарифа на тока за битови абонати в тази част на страната е около 0.216 лв., а на нощната - 0.123 лв. В случай че половината от изхарчените киловати са само по едната тарифа, то за декември се очаква да средната сметка да бъде към 63 лв.

От ерепето поясняват още, че потреблението за миналия месец е с 35.42% по-голямо спрямо средното за ноември 2018 г., когато е достигнало 271 киловатчаса на едно домакинство.

По данни на „EVN Топлофикация“ абонатите на централното парно в Пловдив за декември са изразходили общо 29 412 мегаватчаса топлинна енергия, което е с 12.6% повече от потреблението за декември 2017 г., когато е било 26 109 мегаватчаса. Причината е основно в по-студеното време през миналия месец под тепетата.

От Енерго-ПРО информираха, че средната сметка за битовите клиенти в Североизточна България за декември 2017 г. - 45 лева, за ноември 2018 г. - 36 лева, а за последния месец на миналата година - 48 лева.

Общото количество електроенергия, консумирана от клиентите на дружеството (битови и бизнес клиенти) за периода 1 - 31 декември 2018 г. е над 680 хил. мегаватчаса, а за периода 1 - 14 януари 2019 г. - над 320 хил. мегаватчаса.

Според енергийни експерти, 50% от електричеството (жилище без централно топлоснабдяване) се консумира през зимата за отопление. 4-5% или около една двадесета - за готвене, а една десета за осветление и захранването на малки електрически уреди. Към една четвърт (23%) от изхарченият ток се пада на бойлера, а други 8 на сто се изразходват от хладилника и фризера.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg