Поройните дъждове взеха първите пет жертви

419
Поройните дъждове взеха първите пет жертви

Спасителните екипи на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА) ликвидират последици от тежките наводнения във всички райони, където вчера паднаха проливни дъждове, съобщават от министерството.

Остава обявеното бедствено положение в общините Цар Калоян, Пазарджик, както и в част от община Иваново, област Русе.

В община Цар Калоян днес продължава издирването на трима души, които са в неизвестност. По последни данни, жертвите от наводнението в Цар Калоян са пет.

Очаква се експерти от Геозащита да направят оглед и оценка на състоянието на стените на микроязовирите. Ще бъдат предприети мерки за възстановяването на съоръженията, допълват от министерството.
Спасителните екипи от МДПБА и от РС"ПБЗН", както и групи от общински фирми, ще започнат да отводняват жилищата и дворовете в града. Ще бъдат разчистени улиците, а отпадъците ще бъдат изнесени.

На територията на област Русе всички кметове на населени места около реките Бели и Русенски Лом са предупредени за възможна нова вълна. Тези реки минават през районите, където вчера валяха проливните дъждове и нивото им се е повишило с около един метър.

За опасността от наводнение са известени жителите от населените места на община Иваново. Има готовност при необходимост за извеждане на хората от къщите, които са в близост до реките.

Дейностите по ликвидиране на последиците от наводненията продължават и в областите Пазарджик, Монтана, Шумен, Пловдив, София, Благоевград и Бургас.

До обедните часове се очаква бедственото положение в Пазарджик да бъде отменено, съобщиха от местната дирекция на "Гражданска защита".

Обстановката в общината се нормализира, отводнителните работи в града са продължили до тази сутрин.
Над 30 къщи са били отводнени през изминалата нощ от екипи на противопожарната служба.

От днес започва дезинфекция на пострадалите частни и административни сгради. Електроснабдяването е напълно възстановено.

Нивото на водата в язовирите в областта е в норма.

Всички пътища са проходими.

Две комисии от днес започват оценка на щетите в града.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg