Поскъпва водата в София и Пловдив

686
Поскъпва водата в София и Пловдив

Най-вероятно цените на водата в София и Пловдив ще бъдат увеличени с около 3% повече от първоначално предложените от ДКЕВР стойности - и ще скочат съответно с 6.25% и 3.39%.

Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след проведените с комисията открито заседание и обществено обсъждане за разглеждане на новите цени за двете ВиК дружества.

Новите цени трябва да влязат в сила от 1 февруари и окончателно решение колко ще бъде увеличението ДКЕВР ще вземе в края на януари.

"Софийска вода" поиска увеличение на цената на ВиК услугата с 25%, така че цената на водата в София от 1.16 лв. да стане 1.51 лева без ДДС, а предложението на работната група на ДКЕВР е 1.36 лева без ДДС.

От "Софийска вода" недоволстваха, че по-ниската цена поставя под заплаха инвестиционната им програма за 2011 г. и че регулаторът не е взел предвид ремонтни разходи на дружеството в пречиствателна станция "Кубратово".

Семерджиев заяви, че след като бъдат представени аргументи за извършването на тези разходи, комисията ще преосмисли новата цена на водата и тя ще бъде малко по-висока.

Според него корекция ще претърпи и предложението на комисията за повишение на водата в Пловдив заради разходите на дружеството за извозването на утайките от града.

Пловдивското ВиК дружество е поискало при сегашната цена от 1.18 лева, цената да стане 1.40 лева без ДДС, а предложението на комисията е цената да бъде 1.22 лева.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg