Поскъпват черните метали

436
Поскъпват черните метали


Изнасянето на пунктовете за вторични метали извън градовете ще намали броя им наполовина, съобщиха от Българската асоциация по рециклиране /БАР/. Тя прогнозира и ново повишаване на цената на черните метали.

Наполовина ще намалее броят на площадките за изкупуване на вторични метали очаква Балгарската асоциация по рециклиране. Причина за това са подготвяните промени в Закона за управление на отпадъците, които ще забранят разполагането на площадки за изкупуване на метали в рамките на селищата.

В същото време тези промени ще ускорят процеса на лицензиране на пунктовете за изкупуване на метали и ще ограничи броя на нелегалните площадки, смятат от Асоциацията.

Сега общият брой на площадки за изкупуване и сортиране на вторични метали надхвърля 2100, като само 850 от тях са лицензирани. След влизане в сила на промените в Закона за отпадъците се очаква общият брой на пунктовете да не надхвърли 1000. От сега действащите пунктове обаче повече от половината са в жилищни райони. Те ще бъдат принудени да се преместят или да преустановят дейността си. Въпреки свързаните с този процес загуби и трудности, на своята Национална работна среща Българската асоциация по рециклиране се обяви в подкрепа на промените в ЗУО.

 В рамките на срещата на БАР във Варна, която се проведе на 28.06.2008 г., бяха изнесени данни, които засилват очакванията за ново рязко повишаване на цените на скрап от черни метали. Основания за това дава наблюдаваният в световен мащаб ръст на цените на горивата, транспортните превози, а в следствие на това и на готовите продукти от черни и цветни метали за строителството – бетонно желязо и ламарина.

В същото време се наблюдава стабилизиране на цените на цветните метали, отчетоха членовете на БАР. Към момента значително количество готови метални изделия (най-вече от алуминий и никел) се съхраняват в складовете за готова продукция, като това вероятно ще доведе до понижаване на цените на тези метали.

От Асоциацията отчетоха спад на износа на черни метали за 2007 г. с 6,5% до 680 хил. т., което бележи началото на една тенденция към дългосрочно намаляване количеството на изнасяния от страната скрап, макар стопанският сектор като цяло да си остава експортно ориентиран.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg