Потреблението остава основният двигател на българската икономика

430
Потреблението остава основният двигател на българската икономика

© Pixabay

През четвъртото тримесечие на 2019 г. Брутният вътрешен продукт на България за четвъртото тримесечие на 2019 година нараства с 3.5% на годишна  база и с 0.7% спрямо третото тримесечие на 2019 г. Това показват експресните данни на Националния статистически институт.

БВП в номинално изражение достига 32.37 млрд. лева за периода октомври-декември 2020 година.

Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие е в размер на 28.06 млрд. лeвa, като в сравнение с последното тримесечие на предходната година тя се увеличава с 3.1%.


По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (78.1%), което в стойностно изражение възлиза на 25.3 млрд. лева. През четвъртото тримесечие на 2019 г. инвестициите достигат 6.39 млрд. лв. и заемат 19.8% относителен дял в БВП.
Външнотърговското салдо е положително.

Крайното потребление регистрира ръст 5% на годишна база. Бруто образуването на основен капитал отчита спад от 1.2%, износът на стоки и услуги намалява с 1.5%, а вносът на стоки и услуги - с 2.7%.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), както и на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg