Повече от половината плажове в Бургаско не се стопанисват от концесионери

334
Повече от половината плажове в Бургаско не се стопанисват от концесионери

Повече от половината плажове в Бургаско не се стопанисват от концесионери. Това съобщиха от областната администрация. По крайбрежието те са общо 111, като от тях 41 са отдадени на концесия, информира БТА.

По този повод областният управител Любомир Пантелеев е изпратил запитване до Министерството на регионалното развитие и благоустройство за бъдещото на свободните плажове, тъй като не е ясно кой ще ги стопанисва през летния сезон.

Необходимо е до началото на топлите месеци да се осигури безопасността на летовниците, спасителна и медицинска дейност по плажовете. От областна управа посочват, че според новия Закон за устройство на черноморското крайбрежие (чл. 7, ал. 3), морските плажове с прилежащата им акватория, които не са дадени на концесия, се предоставят за управление на съответните общини с решение на Министерски съвет.

В същото време обаче според чл. 15, ал. 2 от Закона за държавната собственост, процедурата по предоставяне в управление на имоти - публична държавна собственост, предвижда приемането на решение на съответния общински съвет и мотивирано становище на областния управител.

Едва след това МС предоставя управлението на даден плаж на съответната общините. До настоящия момент общинските съвети на територията на област Бургас не са предложили приемането на подобни решения. Няма и механизъм, който да ги задължи да направят това в разумни срокове преди настоящия летен сезон. Областният управител настоява за становище на съветите по този проблем.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg