Пращаме държавни служители за четири години в институциите на ЕС

335
Пращаме държавни служители за четири години в институциите на ЕС

Народното събрание прие на заседанието си днес на второ четене промени в Закона за държавния служител. Те предвиждат български държавен служител да може да бъде изпращан да изпълнява длъжност в институция на Европейския съюз за срок до четири години. За периода на изпълняване на длъжността в институция на ЕС той ще запазва служебното си правоотношение и ще продължава да получава месечна заплата в България.

За този срок държавният служител ще продължава да получава до една втора от брутната си месечна заплата, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

След изтичането на срока на работа в институцията на Европейския съюз, както и в случаите на предсрочно прекратяване, държавният служител ще заема предишната си длъжност в срок до 15 дни, а ако тя е съкратена, ще му се предлага равностойна позиция. Измененията предвиждат, ако на мястото му е назначен заместник от същата администрация, той да има право след изтичане на срока на заместването да заеме предишната си длъжност.

Народните представители одобриха решение за вземане на акт от Конвенция номер 188 за работата в риболовния сектор, 2007 г. и от Препоръка номер 199 за работата в риболовния сектор, 2007 г., приети на 96-ата сесия на Международната конвенция на труда и започнаха обсъждането на първо четене на промени в Закона за МВР, съобщиха още от пресцентъра на парламента.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg