Правим технологичен парк със средства от Швейцария

437
Правим технологичен парк със средства от Швейцария

България ще вложи част от безвъзмездната финансова помощ от 76 милиона швейцарски франка, които Швейцария ни отпуска, в съвместен технологичен парк. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на среща с федералния съветник и ръководител на Федералния департамент по икономика (министър) Дорис Лойтард. От швейцарска страна са окачествили идеята, като много добра, с оглед на това, че България притежава висококвалифицирани и образовани кадри, посочват от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.

Петър Димитров е на официално посещение в Швейцария, където проведе срещи и с федералния съветник и ръководител на Федералния департамент по околна среда, транспорт, енергетика и комуникации ( министър) Мориц Лойенбергер.

Българският министър на икономиката и енергетиката посочи още, че е възможно част от средства от швейцарската финансова помощ да бъдат използвани за съвместни проекти, свързани с енергийната ефективност. За да се гарантира пълната прозрачност за изразходването има, министър Димитров предложи те да се управляват съвместно, по аналогия с Международен фонд „Козлодуй", по който България е усвоила 350 млн. евро, без нито една забележка от страна на Европейската комисия (средствата по фонд „Козлодуй" се управляват съвместно от българската държава и Европейската банка за възстановяване и развитие).

В разговора си с Морис Лойенбергер министър Димитров подчерта, че за България е важно участието на швейцарски фирми в големите енергийни проекти, които страната ни ще реализира. Като друга важна област на възможно сътрудничество министър Петър Димитров посочи изграждането на магистрални пътища, както и насърчаването на малки и средни предприятия от Швейцария да инвестират в България.

Атрактивната за бизнеса данъчна политика в България е допринесла за „ускоряване" на икономиката ни до 7.1% ръст през първото полугодие, въпреки световната финансова криза, посочи Димитров пред Дорис Лойтард, според която за швейцарските инвеститори е много важно България да има добре функционираща правосъдна система.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...