Правителството прие допълнителен списък на защитените зони по "Натура 2000"

620
Правителството прие допълнителен списък на защитените зони по

Правителството прие допълнителен списък на защитени зони за опазване на природнитеместообитания и на дивата флора и фауна, обхващащ 27 защитени зони, съобщи пред журналисти днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Одобреният днес списък е допълнение на приетия вече списък от защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна с правителствено решение номер 122 от 2 март 2007 г., обнародвано в Държавен вестник бр. 21 от 9 март.

Допълнителният списък обхваща 27 от 29-те защитени зони, които бяха отложени с решение на Националния съвет по биологично разнообразие (НСБР) по предложение на бившото Национално управление по горите. Само 2 от тях - Рила буфер и Централен Балкан буфер, остават отложени за разглеждане на следващо заседание на НСБР.

Общата площ на зоните от приетия днес списък е близо 1.467 млн. декара и представлява 13.21 на сто от територията на страната. Така на този етап приетите от правителството защитени зони с предмет на опазване местообитанията и видовете от флората и фауната стават общо 295 и покриват около 28 процента от територията на страната.

В тях не се включват населените места и селищните образувания, териториите с приет устройствен и/или подробен устройствен план към датата на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на съответната зона, както и териториите от първостепенен обществен интерес по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Окончателните площи на защитените зони се определят в заповедите им за обявяване, след предоставяне от Министерството на земеделието и продоволствието и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на опис на имотите с техните площи и координатен регистър на границите на защитените зони, като в границите на защитените зони се включват цели имоти.

На 25 октомври НСБР ще разгледа отложени общо 44 зони по мрежата "Натура 2000", съобщи министър Чакъров. Когато те бъдат приети, а това се очаква да стане в началото на ноември, защитените зони ще обхващат около 35 процента от територията на страната, отбеляза той.

Министърът каза, че макар сега в защитените зони да не се включват площите, дадени на концесия, след приключване на договорите за дейност и рекултивация на терена, те ще бъдат включени в "Натура 2000".

Министерството на околната среда и водите работи усилено по издаване на заповеди по защитените зони и се очаква до февруари 2008 г. този процес да приключи, допълни Чакъров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg