Правителството ще забрани износа на опожарена дървесина

396
Правителството ще забрани износа на опожарена дървесина

Правителството ще разгледа на заседание утре проект на постановление за забрана на износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина с диаметър на тънкия край над 4 см от всички дървесни видове, както и на опожарени дърва за горене. Това съобщи Правителствената информационна служба.

Мярката е предприета по повод двойното увеличение на площта на горските пожари спрямо 2005 г.

Негативната тенденция е запазена и през зимните месеци на 2007 г., през които в горите са регистрирани незапомнени през годините пожари - само до края на март те са над 510 на площ повече от 6600 ха.

Ситуацията през юли придоби кризисен характер и като цяло броят и площта на горските пожари през 2007 г. се очертава да бъдат много над средностатистическите цифри за последните 15 години, се посочва в съобщението. До края на юли в горския фонд на страната са регистрирани 1360 пожара, при което са засегнати 34 000 ха, в това число 5400 ха от върхов пожар.

Преките щети от пожарите до момента са оценени на повече от 3.5 млн. лева. Предстои да се направи пълна инвентаризация на засегнатия горски фонд, при което те ще нараснат неколкократно.

Министрите ще разгледат на редовното си заседание и проект на постановление за осигуряване на средства от държавния бюджет под формата на държавна помощ за компенсиране разходите на земеделските стопани, производители на зърнени култури за реколта 2007.

Кабинетът ще реши кой ще е председателят на Агенцията за ядрено регулиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg