Правят първа копка на пътя Комотини – Маказа

999
Правят първа копка на пътя Комотини – Маказа

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски заминава на работно посещение в Комотини – Гърция на 6 и 7 септември 2007 г. по покана на зам.-министъра на външните работи на Гърция Еврипидис Стилиниядис.

На работната среща ще се направи преглед на резултатите за последната година от изпълнението на съвместната програма за изграждане на нови Гранично-контролни пропускателни пунктове (ГКПП) между двете страни, прилежащите им пътни връзки и инфрастаруктура.

Припомняме, че между двете държави има Споразумение от 1995 г. за откриване на три нови ГКПП – Гоце Делчев – Драма (Илинден - Ексохи), Рудозем – Ксанти (Еледже - Ексинос) и Кърджали – Комотини (Маказа - Нимфеа). До момента е открит един ГКПП – Гоце Делчев – Драма, а по останалите се работи.

Паралелно с тези три пункта ще бъдат обсъдени и планирани необходимите действия по откриването на пунктовете Ивайловград – Кипринос, Златоград – Термес и Горна Арда – Паранести.

В рамките на работната среща ще бъдат очертани приоритетите и сроковете за тяхното изпълнение, както и създаването на съвместни българо-гръцки експертни групи за определяне на площадките на бъдещите гранични пунктове.

В рамките на посещението на зам.-министър Михалевски в Гърция ще бъде направена символична първа копка за строителството на подходния път от Комотини към Нифеа – Маказа с дължина 20 км. Стойността на строителните работи е 85 млн. евро, осигурени от гръцката страна.

От българска страна първият етап - 18 км от пътя Кърджали – Маказа, беше завършен в края на 2006 г. Участъкът Подкова – Маказа се финансира по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество с Гърция и е на стойност 25 млн. евро.

През тази година предстои договаряне и начало на изпълнение на втория етап от пътя – участък от Подкова до спирка Джебел. Дължината на отсечката е 23 км. и за нея са предвидени 26 – 27 млн. евро.

Двете страни, България и Гърция, влагат много усилия за въвеждането в експлоатация на гранични пунктове, които ще спомогнат за засилване на икономическите, социалните и културните контакти в трансграничния регион, коментира преди заминаването си зам.-министър Михалевски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg