Преди 65 години България спаси близо 50 хиляди евреи

369
Преди 65 години България спаси близо 50 хиляди евреи

На 10 март България отбелязва Деня на Холокоста и спасението на близо 50 хиляди евреи. На този ден през 1943 г. е спряно депортирането към нацистките лагери на първите групи български евреи, живеещи в нейните държавни граници, припомня БНР. По-късните опити за депортация също се оказват безуспешни. Но за Треблинка са изпратени около 11 хиляди и петстотин евреи от Беломорска Тракия и Македония. Каква е предисторията на тези събития?

През 1942 г. в берлинското предградие Ванзее се взема решение за унищожаването на всички евреи на територията на Третия Райх, неговите съюзници и окупираните от него държави. Започва масово депортиране към лагерите на смъртта.

През декември 1940 г. България се подготвя да се присъедини към Тристранния пакт, а Народното събрание приема т. нар. Закон за защита на нацията, който поставя началото на преследването на гражданите с еврейски произход в страната. Но българският народ не допуска те да бъдат изпратени в лагерите.

Това е единственият подобен случай през годините на Втората световна война.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg