Преговаряме с ЕБВР за заем от 40 млн. евро

378
Преговаряме с ЕБВР за заем от 40 млн. евро

Парламентът обсъди проекторешение за даване на съгласие за сключване на заемно споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по проект за социално включване.

Предвижда се Министерският съвет да преговаря и да сключи споразумение за заем от 40 млн. евро за проект, съсредоточен в инвестиции в ранното развитие на децата.

Съдържанието на проекта е ориентирано към използване на средствата по заема за подсилване на финансирането от Европейския социален фонд по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Заемът ще подкрепи разработването на програма за училищна готовност и ще обединява мерки за предоставяне на социални, образователни и здравни услуги на ниво общини, които отговарят и на условията за финансиране от Европейския социален фонд, информира БНР.

Целта на проекта е насърчаване на социалното включване чрез повишаване на училищната готовност на деца до седем години, с насоченост към семействата с ниски доходи (включително децата с увреждания и с други специфични потребности), се посочва в доклада на Комисията по бюджет и финанси.

Предвижда се заемът да бъде договорен при общ срок за погасяване 17 години, с 5-годишен гратисен период за главницата. Първоначалната такса в размер на 0.25 на сто от неговия размер ще бъде за сметка на заема. Усвояването му трябва да приключи на 31 декември 2012 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg