Премиерът: България работи за изграждането на обща позиция на ЕС за Косово

312
Премиерът: България работи за изграждането на обща позиция на ЕС за Косово

България работи последователно за изграждането на обща позиция и политика на Европейския съюз по отношение на Косово, каза министър-председателят Сергей Станишев на македонския си колега Никола Груевски, с когото разговаря по телефона. Основна тема на разговора бяха обявената вчера независимост на Косово и позициите на двете страни в новата ситуация, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер подчерта, че основната цел в последователната политика на страната ни е европейската перспектива на Сърбия и гарантирането на стабилността на региона.

Във формирането на позицията си Република България се ръководи от няколко ключови фактора, подчерта министър-председателят и посочи, че на първо място, тя ще зависи от това доколко всички косовски институции последователно ще изпълняват плана „Ахтисаари”, особено в сферата на гарантирането на правата на малцинствата, децентрализацията и опазването на културните паметници на православието.

Страната ни ще продължи да настоява за ускорена работа по подписването на споразумение за асоцииране на Сърбия с Европейския съюз, както и за много по-активна позиция на ЕС по европейската перспектива на Западните Балкани. От изключителна важност за България е спазването на принципите на общата европейска солидарност срещу евентуални санкции спрямо държава членка на Съюза, независимо от коя страна биха дошли, каза премиерът Сергей Станишев.

Министър-председателите на България и Македония констатираха, че в позициите на двете страни по ситуацията около Косово има много общи моменти. Никола Груевски заяви, че Македония последователно се стреми към членство в Европейския съюз и НАТО и във формирането на политиката си спрямо Косово ще се ръководи от този контекст. Той информира българския премиер, че в процеса на изработване на националната си позиция за Косово Македония се стреми да ангажира всички институции и политически сили.

В телефонния си разговор, който бе по инициатива на Сергей Станишев, премиерите на България и Македония анализираха възможните рискове пред стабилността на региона. Обща бе констатацията, че като съседни страни двете държави са изключително заинтересовани от нейното гарантиране. Българският министър-председател потвърди ангажираността на страната ни към запазване на сигурността на Македония и делимитацията на нейните граници, както това е залегнало в плана „Ахтисаари”.

В бъдещите си действия и Сърбия, и Косово трябва да се ръководят от разума и отговорността, тъй като от начина на разрешаването на сегашната ситуация ще зависи европейската перспектива на Балканите, единодушни бяха Сергей Станишев и Никола Груевски.

Снимка: Министерски съвет

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg