През 2014 г.: От Младост до Летище София за 5 минути

3319
През 2014 г.: От Младост до Летище София за 5 минути

2014 г. трябва да приключи строителството на отсечката на метрото "Младост" - Летище София. Това каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД, предаде Фокус. „Вече са в процес процедурите. Тази отсечка е от 5 километра. Това е продължението на първата линия от метрото: 5 километра от 25, отсечката ще е от „Младост”-„Дружба” - „Летище София”, уточни Братоев.

Спирките са „Дружба”- „Искърско шосе”-зона, където се предвиждат и инкубатори и последната е летището. Вследствие на тази отсечка, се очаква трафикът в столицата да спадне някъде с около 6 процента.

„С тази отсечка влиянието на трафика ще е сравнително по-малко с няколко процента, защото тя е крайна отсечка. Целта й е, че връзва летището, връзва железопътната линия. Със строителството на метрото, ще се направи жп-гара на пресичането на „Искърско шосе” с жп линията, така че това е хубавото, че ще има и гара, която ще се построи по този проект. От „Младост” до Летище София ще се стига за 5 минути, според Братоев.

На въпрос - колко ще струва изграждането на тази отсечка, той каза: "Все още има тръжна процедура. Има я прогнозната цена, но тя е съвсем различна, тя е за анализите, които се правят, а иначе около 110 милиона евро”, допълни Стоян Братоев.

Трябва да приключи август месец, април ще бъде готова първата фаза от участъка „Младост” - Летище София. „Младост 1” - „Младост 3” - „Цариградско шосе” ще бъде пуснат май месец следващата година.

Има заповед на кмета Йорданка Фандъкова и през новогодишната нощ ще има метро през цялата нощ. „През 20 минути от 01.00 часа нататък ще се движи метрото. До 01.00 часа ще се движи по график”, съобщи от своя страна Братоев.

Тръжната процедура за участъка на метрото от „Цариградско шосе” до Летище София тръгва съвсем скоро, потвърди главният архитект на София Петър Диков.

Диков обяви резултатите от Конкурса за архитектурен проект на Метродиаметър 2 на Софийското метро. След двудневно заседание журито определи две първи награди по 8000 лв. всяка и една втора – в размер на 4000 лв.

Първата награда от 8000 лв. е за арх. Александър Шинолов от Пловдив. Другата първа награда, също в размер на 8000 лв., е за екип с ръководител арх. Виктор Хименез от Лондон, Великобритания.

Второто място в размер на 4000 лв. е за екип с ръководител Кичул Лии от Сеул, Южна Корея.

През следващия месец авторите трябва да внесат своите предложения за подобряване на проектите. Част от подобренията, които трябва да бъдат направени, са осигуряване на достъп на лица в неравностойно положение до метрото, да се подобри остъкляването, да се опрости конструкцията с оглед на по-разумно като цена изпълнение.

За един от първите наградени проекти Диков каза, че е направен само с два входа и има много добри технологични характеристики, като решава всички изисквания за такъв тип метростанция.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Klondike
# 0
15:10 | 3 October 2012
I can't believe you're not playing with me--that was so heplful.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg