През деветте месеца на годината отрицателното търговска салдо на страната е 9.9 млрд. лв.

439
През деветте месеца на годината отрицателното търговска салдо на страната е 9.9 млрд. лв.

През деветте месеца на годината отрицателното търговска салдо на страната възлиза на 9,9 млрд. лв. (FOB/ FOB), а по цени (износ FOB - внос CIF) - 11.4 млрд. лева. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт, разпространени днес.

За периода са изнесени стоки за 19 млрд. лева. Спрямо същия период на 2006 г. износът се увеличава с 9 на сто. От началото на годината са внесени стоки (по цени CIF) за 30.4 млрд. лв. Спрямо деветте месеца на 2006 г. вносът през 2007 г. се е увеличил със 17.8 на сто.

Ръстът на външнотърговския стокообмен през деветмесечието на 2007 г. спрямо същия период на миналата година е с 14.3 на сто и за периода той достига 49 млрд. лева.

Основни партньори на България при износа са Турция, Италия, Германия, Гърция и Белгия. Като значими наши партньори се очертават и Франция, Румъния, Сърбия, Испания и САЩ. За тези 10 страни са изнесени над 66 на сто от българските стоки .

При вноса през 2007 г. основни партньори на България са Русия, Германия и Италия. Стойността на внесените от тези страни стоки е над една трета от общия внос на България. Освен тези 3 страни значителен внос е реализиран и от Турция, Украйна, Гърция, Румъния, Австрия, Франция и Китай. От посочените 10 страни се формира около 70 на сто от вноса на стоки в България.

Запазва се тенденцията основен търговски партньор на България да е Европейският съюз (ЕС). Стоките, които изнася България за ЕС са 61 на сто от общия износ, а внасяните стоки са 58 на сто от общия внос. Общото салдо на България с Европейския съюз е отрицателно и възлиза на 5.9 млрд. лева, което е почти с 2.3 млрд. лева повече от деветмесечието на 2006 г.

През 2007 година спрямо 2006 година стокообменът със страните от ОНД се е увеличил с около 9 на сто, като износът нараства с 91.2 на сто, а вносът с 1.9 на сто. Износът за Украйна и Казахстан е увеличен над 2 пъти и с над 80 на сто за Русия и Грузия. Запазва се равнището на вноса от Русия и значително намалява от Казахстан и Грузия. За деветте месеца на 2007 г. отрицателното салдо на България с ОНД е 5.2 млрд. лева.

Износът за съседните на България страни за първите девет месеца на 2007 г. се е увеличил в сравнение с деветмесечието на 2006 г. за Сърбия - с 26.5 на сто, за Румъния - с 20.2 на сто, за Гърция - с 9.8 на сто, за Македония - с 16.7 на сто, за Турция - с 11.5 на сто.

Вносът от Македония се увеличава над 2 пъти, от Турция - с 40.3 на сто, от Гърция - с 18.5 на сто, от Румъния - с 10 на сто.

Салдото ни с Турция, Сърбия и Македония е положително, а с Румъния и Гърция отрицателно.

Стокообменът на България със страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показва тенденция на увеличение на износа с 8.1 на сто, а на вноса с 30.1 на сто. Салдото е отрицателно - над 1.7 млрд. лева. В рамките на тази икономическа зона най-голям е износът за Турция - 2.190 млрд. лева, а внесените от тази страна стоки са за 2.158 млрд. лева.

Вносът от Китай продължава да расте и се увеличава спрямо деветмесечието на 2006 г. с 65.3 на сто. Увеличава се и износът с 36.2 на сто.

Намаление на износа се наблюдава само при стоките от групата "Минерални горива и масла", износът на "Машини, оборудване и превозни средства" се увеличава със 17 на сто, с над 7 на сто е нараснал износът на стоки от групата "Храни и живи животни". Ръстът на групата "Химични вещества и продукти" е почти 28 на сто. Най-значително е увеличението спрямо деветмесечието на 2006 г. при износа на стоки от групата "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" с почти 37 на сто.

Най-голям е делът на внесените стоки от групите "Машини, оборудване и превозни средства", "Артикули класифицирани главно според вида на материала" и "Минерални горива". Вносът на горива се запазва почти на равнището от предходната година. През деветте месеца на 2007 г. в сравнение със същия период на м. г. най - чувствителен ръст се наблюдава при вноса на стоки от групата "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" с около 3 пъти. С над 35 на сто се увеличава вносът на групата "Храни и живи животни".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg