Президентът на TUSIAD на посещение у нас по покана на БСК

366

По покана на Българската стопанска камара, на посещение у нас е Арзухан Ялчъндак – новоизбраният президент на Конфедерацията на турските индустриалци и работодатели (TÜSİAD) и председател на Съюза на конфедерациите на индустрията от Черноморския и Каспийския региони (UBCCE ), в който членува и БСК.

Арзухан Ялчъндак се придружава от Халук Тюкел – генерален секретар на TÜSİAD, Зафер Гази – ръководител на отдела за международни връзки на TÜSİAD, и Мурат Зонгур – генерален секретар на UBCCE.

В програмата на посещението са включени срещи с ръководството на БСК, със заместник-председателя на Народното събрание - Юнал Лютфи, с председателя на Комисията по икономическата политика при НС - Йордан Цонев, с председателя на Комисията по труда и социалната политика при НС – Хасан Адемов, с вицепремиера и министър на външните работи – Ивайло Калфин, и с министъра на икономиката и енергетиката - Румен Овчаров.

Тема на разговорите са възможностите за разширяване на двустранните икономически контакти между България и Турция.

TÜSİAD е най-влиятелната организация на индустриалците в Р Турция, с която БСК е партньор по линия на членството на двете организации в BUSINESSEUROPE – Конфедерация на европейския бизнес. През 2000 г. продажбите на предприятията, членове на TÜSİAD, надхвърлят 69.6 млрд. щ. д. с достигната принадена стойност над 30.6 млрд. щ. д.

През същата година делът на фирмите от TÜSİAD в общия експорт на Турция е 46%, а на вноса – от 18%. В областта на индустрията, финансите и строителния сектор, TÜSİAD произвежда над 48% от годишната принадена стойност в Турция.

TÜSİAD е създадена през 1971 г., а през 1979 г. за първи път поема ролята си на отговорна пред обществото организация, предприемайки безпрецедентна кампания за излизане на Р Турция от поредната икономическа криза чрез приемането на правилата на пазарната икономика, даване път на частните компании, както и прилагането на строги правила за осигуряването на устойчив растеж. През 1980 г. организацията се превръща в един от основните изпълнители на пазарно ориентираната програма за икономическо развитие на Сюлейман Демирел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg