Приеха на първо четене увеличението на данъка върху хазарта

723
Приеха на първо четене увеличението на данъка върху хазарта

Парламентът гласува на първо четене предложението данъкът върху хазарта да бъде повишен от 10 на 12 сто от 1 януари 2010 г. Предложените промени в Закона за корпоративното подоходно облагане са внесени от Министерския съвет.

Увеличаването на данъците върху тото, лотото, залаганията в спортни състезания и случайни събития ще донесе приходи в бюджета за около 12 млн. лв. годишно, отбеляза заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

От Синята коалиция и РЗС настояват за 15 процента данък върху хазарта.

Народното събрание прие отмяна на данъчното облекчение за предприятия, извършващи големи инвестиции в отрасли като селското стопанство, преработвателната промишленост, високите технологии и инфраструктурата, производството.

Бившият финансов министър и депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски призова колегите си да не подкрепят отпадането на данъчното облекчение за предприятия с големи инвестиции. Запазването на облекченията ще бъде плюс за инвестиционния климат, мярката чисто фискално няма да се отрази на бюджета, коментира Орешарски.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че данъчното облекчение за големите инвеститори е въведено миналата година и представлява държавна помощ, за удължаването, на която не е получено необходимото разрешение от ЕК. Според нея този режим е бил въведен с лобистки цели.

Чуждестранните инвестиции зависят от стабилността на държавата, на нейното законодателство, финанси, от бизнес климата, които администрацията предлага - това са нещата, които биха допринесли за влизане на чуждестранните инвеститори в България, заяви Стоянова.

Според приетите на първо четене промени, чуждестранните юридически лица от ЕС ще имат право на избор за преизчисляване и последващо възстановяване на част от удържания данък, както местните лица. По този начин се отстранява различието в данъчното третиране, се посочва в мотивите на Министерския съвет.

Депутатите приеха също да бъде облагана печалбата на чуждестранните юридически лица от прехвърляне (продажба) на място на стопанска дейност. За данъчни цели ще се признават счетоводни разходи за дарения в размер на 50 на сто от счетоводната печалба, когато са направени в полза на центъра "Фонд за лечение на деца", "Фонд за асистирана репродукция" и центъра "Фонд за трансплантация".

Освен предложенията на правителството, депутатите разгледаха и проекта за изменения в закона на Мартин Димитров от Синята коалиция. В този проект се предлагаше данък дивидент да бъде намален от 5 на 1 на сто. Законопроектът беше отхвърлен.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg