Приеха наредба за начина, по който ще се определят и събират тол-таксите

445
Приеха наредба за начина, по който ще се определят и събират тол-таксите

Правителството одобри наредба за условията и реда за събирането на таксите за ползване на пътната инфраструктура, за изминато разстояние, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища и за специално ползване на републиканските пътища или част от тях, съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.

С документа се създават предпоставки за прилагане на единна и широкообхватна пътна таксова политика, включваща съвременните практики и съответстваща на действащото европейско законодателство, се посочва в съобщението.

В наредбата са регламентирани условията и редът за определяне и събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура - винетни такси, за изминато разстояние - тол-такси, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища - мостове, тунели, планински проходи, както и за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях.

До изграждането на тол-системите се запазва таксата за ползване на пътната инфраструктура. Винетките остават годишни, месечни, седмични и дневни. Не се променя начинът им на издаване и ползване, пише в съобщението.

Размерът на тол-таксите ще се определя с тарифа на Министерския съвет в лева или евро и ще се заплаща в лева, като за пътни превозни средства с чуждестранна регистрация се допуска и в евро. Нивата на тол-таксите могат да се променят според екологичните категории на моторните превозни средства. Страните от ЕС са задължени да приложат такава диференциация от 2010 г.

Въвеждането в бъдеще на тол-такса, която ще замени винетната система, ще даде възможност за целеви приходи за финансиране на пътната мрежа, което е необходимо за привеждането й в нормално експлоатационно състояние, се посочва в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg