Приходите от продажби в търговията за април се повишават със 7.7%

315
Приходите от продажби в търговията за април се повишават със 7.7%

Приходите от продажби в търговията за април 2008 г. по предварителни данни нарастват със 7.7% спрямо същия месец на предходната година, съобщи НСИ.

Над средното за търговския сектор е увеличението в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 14.1%, резултат от взаимодействието между положителните темпове в търговията с автомобили и мотоциклети - 20.9%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 4.5%. Двете дейности създават над 97% от обема на приходите и имат близки относителни тегла.

Висок ръст е отчетен и в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 10.0%, определен от увеличението в търговията с текстил, облекло и обувки ­ 24.2%, търговията с фармацевтични и медицински стоки ­ 13.5%, и търговията със стоки за домакинството и битова техника - 11.8%.

Общият индекс е редуциран от незначителното увеличение в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 1.9%, и регистрираното намаление в търговията на дребно, извършвана извън магазините, и в ремонта на домакински и битови уреди - съответно 3.0 и 8.1%, като трите дейности заедно формират около 40% от обема на приходите за търговията на дребно.

В търговията на едро увеличението достига 5.9% и се дължи на по-високите положителни темпове, отчетени в търговията с неселскостопански междинни продукти и търговията с машини и оборудване - 7.9 и 6.8%, и по-ниските ръстове в търговията със стоки за домакинството - 0.7%, и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 0.5%.

Приходите от продажби през април нарастват и спрямо предходния месец, като общото увеличение от 3.9% се определя основно от достигнатия ръст в търговията на дребно - 5.1%, и търговията на едро - 4.4%. Търговията с автомобили и горива остава близо до нивото на март и отчита минимален положителен темп 0.4%.

Приходите от продажби за периода януари - април отбелязват ръст 6.8% в сравнение със същия период на 2007 година. Общият индекс е базиран на увеличението и в трите основни търговски дейности. По-високи темпове се наблюдават в търговията с автомобили и горива - 15.3%, и в търговията на дребно - 10.3%. Търговията на едро нараства с 4.4% и оказва определящо влияние за формиране на общия индекс, тъй като създава около 70% от приходите за търговския сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg