Приключи заседанието на Съвета за икономически растеж

368
Приключи заседанието на Съвета за икономически растеж

Заседание на Съвета за икономически растеж (СИП) се проведе под председателството на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, информират от пресцентъра на министерството.

Освен членовете на СИР, за участие бяха поканени представители на Комисията за защита на потребителите, Федерацията на потребителите, Независимия съюз на потребителите, Сдружението за електронни комуникации, Българската асоциация за директен маркетинг и др.

Основната тема в днешното заседание бе противоречието в Закона за защита на потребителите с Европейското законодателство и заложените в него пречки пред осъществяването на дистанционна търговия в България.

Членовете на СИР от страна на бизнеса се обединиха около мнението, че с влезлия в сила през м. юни 2006 г. Закон за защита на потребителите неточно се въвеждат разпоредбите на Директива 97/7/ЕО на Европейския Парламент и Съвета за закрила на потребителите при дистанционни договори.

Проблемите възникват в чл. 53 от ЗЗП, в който се предвижда търговецът, извършващ продажба на стоки и услуги от разстояние, да няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на поставените срокове по чл. 55, в който потребителят може да се откаже от сключения договор.

По предложение на министър Овчаров, СИР взе решение за създаване на работна група, която да предложи решение за преодоляване на противоречието с оглед балансиране на интересите на различните участници в електронната търговия - потребители и доставчици.

В дневният ред на заседанието се разгледа и проект на Закона за браншовите организации на работодателите и презентация на тема „Възможностите за достъп до пазара във връзка с присъединяването на България към ЕС„.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg