Природният газ скача с по 9.87% през първите две тримесечия на 2008 г., реши ДКЕВР

435
Природният газ скача с по 9.87% през първите две тримесечия на 2008 г., реши ДКЕВР

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши пределната цена на природния газ да бъде коригирана с по 9.87 процента през първото и през второто тримесечие на 2008 година.

Цената на синьото гориво от 1 януари ще бъде 365.64 лв. за 1000 куб. м (без ДДС). Корекцията е с 33.34 лв. върху прилаганата в момента от "Булгаргаз" цена на газа – 332.3 лв. за 1000 куб. м (без ДДС).

ДКЕВР отказа исканото от "Булгаргаз" повишение с 25.46 процента на цената на природния газ от 2008 година.

Решението за промяната на цените на газа ДКЕВР е взела след обсъждане в консултативния съвет за тристранно сътрудничество, посочиха от пресцентъра. На открито заседание в сряда бяха изслушани аргументите на газовото дружество и беше изискана допълнителна финансова информация за икономическото състояние на "Булгаргаз"ЕАД. Работна група на ДКЕВР е извършила допълнителен обстоен анализ на данните за покачването на курса на щатския долар, увеличената цена на алтернативните горива на международните пазари и тенденцията за ръст в потреблението на природен газ през зимния период.

ДКЕВР взе едно много важно, балансирано и социално отговорно решение, е заявил днес председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов. Въпреки промяната в цената на природния газ, цените на топлинната енергия през зимния отоплителен сезон няма да бъдат променяни, е становището на ДКЕВР. Промяната на цената на природния газ с един и същи процент през първото полугодие ще позволи на индустриалните предприятия да прецизират своите разходи, а "Булгаргаз" да получи необходимите финансови средства за осъществяване на своята лицензионна дейност, смята Шушулов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...