Притежатели на ценни книжа от Кремиковци оспорват решението за несъстоятелност

368
Притежатели на ценни книжа от Кремиковци оспорват решението за несъстоятелност

Притежатели на ценни книжа в Кремиковци АД се срещнаха с представители на Генералния секретариат на Европейската комисия, за да ги запознаят с решение на Софийски градски съд от началото на август, с което дружеството се обявява в
несъстоятелност с дата 31 декември 2005 г.

Това решение, смятат те, е взето с цел да ги лиши от права и възможни искове по отношение на закупени от тях ценни книжа, възлизащи на 325 милиона евро, от което могат да се възползват желаещи да придобият активите на Кремиковци на неправомерно ниски цени. Правата им по посочената сума вече са признати през юли тази година от английския Върховен съд.

Недоволните притежатели на акции, които са обединени във временен (ad hoc) комитет във връзка с решението на Софийския градски съд и сред които са представители на британски, американски, холандски, швейцарски и от други страни банково-брокерски институции, като QVT Financial LLP, York Capital Management, Mars Capital Management и Houlihan Lokey, заявиха, че започнатата от тях кампания срещу оспорваното съдебно решение ще продължи, като с проблема ще бъдат запознати и други европейски институции, сред тях Съвета на Европейския съюз. Те смятат също да занимаят с този проблем и правоохранителни органи в Европейския съюз и САЩ.

Ако решението не бъде преразгледано, ще бъде подаден много лош сигнал на потенциалните чужди инвеститори в България, ще бъде също поставен под сериозен въпрос българската съдебна система, която вече бе подложена на критика в публикувания през юли доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на вътрешните работи и правосъдието, казаха те.

Временният комитет на притежатели на акции е започнал вече и кампания в западни медии срещу решението на Софийския градски съд. В рамките на тази кампания преди два дни във влиятелния британски "Файненшъл Таймс" бе публикувано писмо от членове на комитета във връзка с неотдавнашен материал във вестника, озаглавен "Наредиха на България да се оправи с престъпността".

В писмото се посочва защо решението на Софийския градски съд е неприемливо за акционерите, като се изтъква: "Вярваме, че сега е време българското правителство да покаже на международната инвестиционна общност волята си да изкорени организираната престъпност и корупцията. Правилната преценка по отношение на несъстоятелността на Кремиковци би могла да послужи като сигнал за реална промяна в България, водеща към засилване на доверието и към повече инвестиции в страната. Всичко друго би било силен сигнал, че международните инвеститори трябва да се пазят от инвестиране в България".

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg