Продължава тенденцията на спад на безработицата и през месец август

299
Продължава тенденцията на спад на безработицата и през месец август

Продължава тенденцията на спад на безработицата и през месец август. Това съобщиха от Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.

Тенденцията е резултат от лятната сезонна заетост, реализираните програми за заетост и насърчителни мерки, допълват от агенцията. Общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни намалява до 259 310 души. За едногодишен период те са с 64 443 души по-малко, а спрямо предходния месец намаляват с 9136.

Все повече равнището на безработица в България се доближава до средните нива за Европейския съюз. През август нивото на безработица е 7 процента. Равнището на безработица в столицата също е намаляло.

В други 9 области то продължава да е по-ниско от средното за страната, а в останалите 18 равнището на безработица е над средните стойности. Във всички области, с изключение на Габрово, се отчита спад в равнището на безработица в сравнение с предходния месец.

В бюрата по труда са обявени 20 177 свободни работни места, с 6811 повече от юли. На пазара на труда са обявени 12 393 свободни работни места. Преобладаващата част от тях са от частния сектор - 8939 .

По програми за заетост през август са обявени 3780 места. Обичайно с най-голям дял са местата по НП "От социални помощи към осигуряване на заетост" - 2888 и по НП "Асистенти на хора с увреждания" - 263.

През август обучение за професионална квалификация са започнали 4103 безработни лица. Бюрата по труда са организирали през месеца 290 курса за безработни и 30 за заети лица, се казва в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg