Продават ток за деня на енергийната борса

630
Продават ток за деня на енергийната борса

© Pixabay

На 11 април Българска независима енергийна борса (БНЕБ) ще стартира търговията с електрическа енергия на изцяло новата пазарна платформа - "В рамките на деня". Сега сделки с електричество могат да се сключват само на сегментите "Ден напред" и "Дългосрочни договори".

Нововъведението ще увеличи предлаганите количества и ще засили конкуренцията. Следващата стъпка е интеграция на борсовите пазари за търговия в рамките на деня на регионален и европейски принцип.

Търговията "В рамките на деня" ще се осъществява чрез уеб платформа NordPool AS. Системата ще поддържа 24-часова търговия, като поръчки ще могат да се правят до 60 минути преди началото на доставка.

Минималното количество електроенергия, което ще може да се търгува, е 100 киловатчаса, а стъпката за наддаване ще е 10 евроцента, посочва вестник "Стандарт". Очакваната средна ликвидност на пазара "В рамките на деня" е около 30 - 50 мВт на час.

БНЕБ ще бъде страна по всички интрадей сделки, което ще намали разходите на търговците и производителите за балансиране. Това също така изключва необходимостта от клирингова къща или предварителни споразумения между участниците, както е например на пазара на дългосрочни договори.

Според изпълнителния директор на БНЕБ Константин Константинов, типичните участници на интрадей пазара са производителите на ток от ВЕИ. Очаква се активното им включване да се случи, когато бъдат приети промените в Закона за енергетиката. Те ще задължат всички ВЕИ да продават тока си чрез борсата, като получат договори за премия до съответната преференциална тарифа, която сега имат.

Заради високите такси и минимални количества за търгуване обаче този пазар няма как да бъде атрактивен за по-малките ВЕИ - например соларни паркове с инсталирана мощност до 200 киловата. Те биха могли да участват там само ако се обединят чрез общ координатор.

Плановете на БНЕБ не включват осъществяване на трансгранична търговия в рамките на деня през тази година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...