Продажбите на дребно в страната нарастват с 10% през второто тримесечие

463
Продажбите на дребно в страната нарастват с 10% през второто тримесечие

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари-юни 2007 г. при осигурена съпоставимост нарастват с 5.7%, в сравнение със съответния период на 2006 година.

Увеличението е най-голямо при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 14.4%, следствие на положителните темпове в двете основни съставни дейности - търговия с автомобили и мотоциклети - 18.5% и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 9.6%, които формират над 97% от обема на приходите и имат близки относителни тегла.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството нараства с 9.1%, като от структуроопределящите съставни дейности по-висок от средния темп отчитат търговията със стоки за домакинството и битова техника - 11.7% и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 9.8%. При търговията с текстил, облекло и обувки увеличението достига 8.3%, а при търговията с фармацевтични и медицински стоки - 6.5%.
Търговията на едро отбелязва ръст от 3.4%, който оказва съществено влияние върху общото нарастване поради високия дял - около 70% от реализираните приходи. От наблюдаваните съставни дейности най-висок темп отчитат търговията на едро с машини и оборудване - 17.1% и търговията със стоки за домакинството - 9.9%.

При търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива), увеличението е минимално - 0.4%, но дейността формира около половината от приходите и до голяма степен определя стойността на общия индекс. Под нивото на сравнявания период остават търговията на едро с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, търговията със селскостопански суровини и живи животни и търговското посредничество, с намаление съответно от 0.8%, 0.9% и 5.2% и относителен дял общо около 23% от обема на приходите.

През месец юни нетните приходи реално нарастват с 3.9% спрямо същия месец на предходната година, резултат от положителните темпове във всички основни търговски дейности. Най-висок ръст се наблюдава при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 14.6%, а при търговията на дребно и търговията на едро са отчетени темпове съответно 6.5% и 1.5%.

Нетните приходи отбелязват ръст по съпоставими цени и спрямо предходния месец, като увеличението от 4.2% се дължи на основните търговски дейности, реализирали близки темпове на растеж – 6.0% при търговията с автомобили и горива, 4.4% при търговията на дребно и 3.8% при търговията на едро.

Продажбите на дребно в страната през второто тримесечие на 2007 г. при осигурена съпоставимост нарастват с 10.0% спрямо същото тримесечие на предходната година. Нехранителните стоки отчитат положителен темп от 10.2%, а за групата храни, напитки и тютюневи изделия увеличението е 9.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg