Проект за улесняване на търговията и транспорта за 54.6 млн. евро подписа Орешарски

722
Проект за улесняване на търговията и транспорта за 54.6 млн. евро подписа Орешарски

Mинистърът на финансите Пламен Орешарски и регионалният директор за България, Румъния и Хърватия в Световната банка Ананд Сет подписаха две заемни споразумения - Първи заем за развитие на политиките (DPL-І), който е в размер 114 млн. евро и Втори проект за улесняване на търговията и транспорта (УТТ – ІІ) - на стойност 54,6 млн. евро.

На същата церемония, Ананд Сет и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров подписаха споразумение за отпусната безвъзмездна помощ от японското правителство в размер на 708 хил. щатски долара за подготовка на проект DPL-ІІ, информират от министерството.

DPL-І ще бъде в подкрепа на платежния баланс. Целта е с него да се подпомогне държавата през първите месеци от членството в Европейския съюз. Заемът е договорен при стандартните условия на Международната банка за възстановяване и развитие за страната по заемите в единствена валута, с лихвен процент на база шестмесечен LIBOR, срок на погасяване 17 години, в това число 5-годишен гратисен период по отношение на главницата, която ще се погасява след неговото изтичане на равни шестмесечни вноски.

Вторият проект за улесняване на търговията и транспорта (УТТ ІІ) е специфичен инвестиционен заем с период на погасяване 17 години, включително 5-годишен гратисен период. Той е насочен към повишаване на конкурентноспособността и разширяване на пазарния достъп на страната в Югоизточна Европа и ЕС чрез укрепване на регионалната търговия и транспорт, посредством оптимизиране на използването на Транс-европейската транспортна мрежа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg