Промишлените цени растат през юни

448
Промишлените цени растат през юни

Общият индекс на цени на производител през юни 2009 г. е с 0.5% над равнището на предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.6% и в добивната промишленост - с 2.7%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има намаление с 0.2%.

В добивната промишленост по-съществено увеличение на цените спрямо май се наблюдава при добива на метални руди - с 8.0%. В преработващата промишленост намаление е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.9%, при производството на мебели - с 1.5%.

В същото време обаче, общият индекс на цените на производител през юни 2009 г. намалява със 7.3% в сравнение със същия месец на 2008 година.

В преработващата промишленост цените на производител през юни 2009 г. намаляват спрямо съответния месец на 2008 г. с 12.2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 14.7%. В преработващата промишленост по-съществен спад има при производството на основни метали - с 26.5% и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 13.5%, а увеличение при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 13.2% и при производството на превозни средства, без автомобили - с 11.6%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни 2009 г. е с 0.2% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 2.9% и в преработващата промишленост - с 0.1%. В преработващата промишленост увеличение на цените е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0.7%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.4%, докато по-значително намаление на цените е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.2%.

В добивната промишленост има увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди - с 11.0%, докато намаление се наблюдава при добива на неметални материали и суровини - с 2.8%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни 2009 г. намалява с 5.1% в сравнение със същия месец на 2008 година. В преработващата промишленост цените през юни спадат с 13.1% спрямо съответния месец на 2008 г., докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 18.3%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо юни 2008 г. има при: производството на основни метали - с 31.6%; производството на хранителни продукти - с 6.1%; производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3.4%. Увеличение на цените се наблюдава при: производството на напитки - с 9.2%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.7%; обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 6.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg