Промишленото производство бележи месечен ръст от над 2% през март

594
Промишленото производство бележи месечен ръст от над 2% през март

По предварителни данни през март 2018 година сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 2.3%, в сравнение с февруари 2018 година. Това показват данните на Националния статистически институт. 
 
През март увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 3.8%), в преработващата промишленост (с 1.4%), и в добивната промишленост (с 0.2%).

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хранителни продукти (със 7.1%), производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (с 6.9%), производството на лекарства (с 6%) и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (с 5.9%). 

Спад пък е регистриран при производството на дървен материал и дървени изделия, без мебели (с 1.7%), производството на превозни средства, без автомобили (с 1.6%) и производството на изделия от каучук и пластмаси (с 0.9%).
 
При календарно изгладения индекс на промишленото производство на се наблюдава ръст от 1.7% спрямо съответния месец на 2017 година, показва още статистиката. 
 
На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (със 7.8%)  и в преработващата промишленост (с 0.7%), а в добивната промишленост се наблюдава спад от 8.7%.
 
По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили  (с 52.4%), ремонта и инсталирането на машини и оборудване (с 15.1%), производството на електрически съоръжения (с 10.7%) и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 9.6%). 
 
Намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия (с 22%), производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (с 13.2%), производството на облекло (с 8.4%) и производството на основни метали (с 5.6%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg