Промишленото производство продължава да расте

757
Промишленото производство продължава да расте

По предварителни данни на НСИ през януари 2011 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 3.2% в сравнение с декември 2010 година.

За същия период оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени отбелязва ръст от 2.1% в сравнение с предходния месец.През януари 2011 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 0.4% под равнището от същия месец на предходната година.

Индексът на промишленото производство расте с 9.3%

През януари 2011 г. календарно изгладеният индексът на промишленото производство нараства с 9.3% спрямо съответния месец на 2010 година.

През януари 2011 г. спрямо предходния месец промишленото производство в преработващата промишленост нараства с 18.7%, докато в добивната промишленост и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление с 1.5%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 36.6%, при производството на химични продукти - с 23.4%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 16.4%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 13.3%, при производството на основни метали - с 13.1%. Спад е регистриран в ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.1%.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 14.9%, в добивната промишленост - с 13.7%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава намаление - с 2.7%.

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти (27.6%), в производството на продукти за междинно потребление (21.3%), а в производството на енергийни продукти е отчетено намаление (1.0%).

Оборотът в търговията на дребно расте с 2.1%

По предварителни сезонно изгладени данни на НСИ през януари 2011 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени отбелязва ръст от 2.1% в сравнение с предходния месец.

През януари 2011 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени2 данни, е с 0.4% под равнището от същия месец на предходната година.

През януари 2011 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.4% и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.2%. Спад се наблюдава в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 6.2%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.0%, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg