Проверки във всички звена, които управляват европейски средства

544
Проверки във всички звена, които управляват европейски средства

Одиторските проверки оттук нататък ще продължат във всички звена, които управляват и европейски, и национални средства. Това каза пред журналисти в Шумен министърът на финансите Пламен Орешарски.

Той допълни, че е обявен конкурс за избор на одиторска компания, която в средносрочен период ще подпомага правителството при извършване на одити в структурите, усвояващи европейски средства.

През последните месеци правителството прави последователни усилия да подобри цялостно системите за наблюдение и контрол, в това число вече има редица действия, свързани с подобряване на законовата база, допълни Орешарски и посочи проекта на закон за конфликт на интереси и поправките в закона за обществените поръчки.

Финансовият министър каза, че е притеснен от забавянето по предприсъединителните фондове, например ИСПА, по които има много проекти. Засега не сме изтървали нищо, но времето за усвояването на средствата става критично малко, предупреди Пламен Орешарски.

Попитан кога ще се разпределя очакваният бюджетен излишък, финансовият министър каза: "Аз не съм толкова оптимистично настроен за някакъв свръхизлишък. До този момент моите наблюдения не показват очакваното голямо преизпълнение.

Действително приходите са повече от разходите, но като се анализират факторите за това преизпълнение се вижда, че източниците са от неизвършени разходи и от авансите по европейските програми".

Орешарски заяви, че по закон тази година трябва да се постигне около 2 млрд. лв. превишение на приходите над разходите и бюджетният излишък ще се разглежда в края на годината, когато се установи истинският му размер. На този етап не стои и въпросът за актуализация на бюджета, каза финансовият министър.

На въпрос за очакването равнище на инфлацията, Орешарски заяви: "При равни други условия, т.е. ако допуснем, че няма да бъдем свидетели на различни вътрешни и външни шокове, запазваме прогнозата си за едноцифрена инфлация през 2008 г. Извън външните фактори, които не зависят от нас - петрол и храни, ключовият фактор е равнището на работната заплата и равнището на доходите. Ако успеем да контролираме плавно нарастване на заплатите в границите на производителността на труда, ще овладеем и инфлацията".

По повод исканията за намаляване на размера на акцизите на горивата или ставките по ДДС заради скъпия петрол, министър Орешарски каза, че акцизите на горивата в България са под минималните европейски ставки и няма никакви причини да се иска тяхното намаление.

Министерството на финансите няма да разглежда и идеята за намаляване на ДДС нито за тази, нито за следващата година, заяви Пламен Орешарски и допълни: "Когато се коментира намаляването на един или друг данък, трябва да се гледа в контекста на цялата система от приходи и разходи. Настояването за намаление на един данък означава ревизия на цялата данъчна система, т.е. увеличение на друг данък".

В отговор на въпроса ще има ли коледни добавки за пенсионерите по 100 лв., финансовият министър каза, че още е рано да се говори за размера на коледните добавки и това ще се реши, когато станат ясни резултатите за четвъртото тримесечие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg