Пускат демо версия на средата за електронни плащания към администрацията

545
Пускат демо версия на средата за електронни плащания към администрацията

Демо версия на единната среда за електронни разплащания между гражданите и фирмите и централната и местна администрация ще работи един месец преди официалното й пускане в експлоатация на 1 октомври 2008 г. Това обяви днес фирмата разработчик Датамакс АД, изградила и основната система за електронни разплащания у нас еPay.bg.

Тестовият период ще позволи на различните участници в процеса – администрация, институции и банки, да синхронизират оптимално процесите. Още сега финансовите институции, желаещи да се включат в средата, ще имат възможност да извършат необходимите промени в системата си за интернет банкиране.

От 1 октомври 2008 г. средата ще позволи на българските потребители да заплащат по електронен път услугите, заявени в портала на електронното правителство www.egov.bg, или в регионалните административни портали. Освен това чрез нея всеки гражданин или фирма ще може да провери в интернет своите задължения към различни ведомства (например дължими данъци към НАП, осигуровки, глоби към КАТ и други). Те ще заплащат всички или избрани свои задължения със своята банкова карта или директно от банковата си сметка. За да извършат тези операции, потребителите ще трябва да се идентифицират с универсален електронен подпис (УЕП).

Системата ще съхранява история за всички извършени плащания. Гражданите и фирмите ще могат да получат информация за всяко наредено и извършено от тях електронно плащане към администрацията чрез интернет.

В същото време единната среда ще свързва администрацията с всяка от участващите в средата банки и системи за електронни плащания. Така ще бъде осигурена възможност за получаване на обратна информация за извършените от потребителите плащания в реално време, което ще подобри обслужването им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...