Пускат парите по ИСПА за магистрала Люлин

693
Пускат парите по ИСПА за магистрала Люлин

Вероятно до седмица ЕК ще отблокира спрените европейски пари за строежа на магистрала „Люлин". Следващия вторник в Брюксел вицепремиерът Меглена Плугчиева ще разговаря по въпроса с комисаря по регионално развитие Данута Хубнер.

Двете са насрочили и пресконференция в ЕК, на която се очаква да бъде обявено, че спрените 115 млн. по програма ИСПА отново ще бъдат на разположение на България.

ЕК най-вероятно ще спази обявеното преди време намерение да отблокира парите по програма ИСПА през месец май. Става дума за 115 млн. евро, спрени преди повече от година от Брюксел след арести за корупция на двама служители в бившия вече фонд „Републиканска пътна инфраструктура".


ЕК имаше намерение да размрази парите още през март, но забавянето на някои промени, сред които и приемането на новите разпоредби в Закона за конфликт на интереси, отложиха с около 2 месеца решението. Сега 115-те млн. евро отново ще бъдат на разположение на Национална агенция „Пътна инфраструктура" за изграждането на магистрала „Люлин". Парите трябва да бъдат усвоени до края на 2010-та година.

За България остават обаче блокирани около 100 млн. евро за земеделие и над 300 млн. по програма ФАР. За отпускането отново на тези суми все още няма конкретна информация.

Източник: БНТ

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg