Работодателите плащат с 5.8% по-големи надници на час

935
Работодателите плащат с 5.8% по-големи надници на час

По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2015 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 5.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година. Увеличението в индустрията е с 8.1%, в услугите - с 4.6%, и в строителството - с 11.0%.

По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2015 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Административни и спомагателни дейности” - с 14.2%, „Операции с недвижими имоти” и „Строителство” - по 11.0%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 2.3%, и „Транспорт, складиране и пощи” - с 2.5%. Намаление с 0.6% на общите разходи за труд е регистрирано в икономически сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час през четвъртото тримесечие на 2015 г. се увеличават с 5.9% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 5.2%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 0.1% за „Хотелиерство и ресторантьорство” до 14.8% за „Административни и спомагателни дейности”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...